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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated March 21, 1997

Your letter of February 14, 1997, asked for our interpretive
guidance on the Standards of Conduct provision at 5 C.F.R.
§ 2635.807(b), concerning the circumstances under which
employees may refer to their official title and position in
connection with outside writing. We understand from your letter
that the Alternate Designated Agency Ethics Official for [your
agency], sent an electronic message in October 1996 to an
[agency] deputy assistant administrator, discussing whether two
published articles by an [agency employee] were in compliance
with the above-cited regulation. This internal advisory
memorandum was subsequently obtained by journalists and
Members of Congress, some of whom have challenged its
accuracy.

We believe that [the Alternate Designated Agency Ethics
Official] provided sound advice to the deputy assistant
administrator concerning the articles published by [the
employee]. As the advice suggested, [the employee’s] newspaper
editorial may have given more prominence to his [agency] title
and position than to other biographical information, and it may
not have included a sufficient number of other biographical
details. Similarly, the use of [the employee’s agency] title and
position in connection with an article that was published in a
journal could have displayed a more prominent disclaimer that
the views expressed were not necessarily those of the [agency] or
the United States. Such a disclaimer is required by the
governing regulation to be satisfactory to the employee’s agency,
and therefore, will entail precisely the kind of analysis of the
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particular facts that [the Alternate Designated Agency Ethics
Official] demonstrated.

HISTORICAL BACKGROUND

While you may already be fully aware of the context in which
these rules operate, we will reiterate some key points for your
use in the event you are called upon to further explain the
propriety of [the Alternate Designated Agency Ethics Official’s]
ethics advice.

Limitations on use of an executive branch employee’s official
title and position in connection with outside writing, at 5 C.F.R.
§ 2635.807(b), are part of the Standards of Ethical Conduct for
Employees of the Executive Branch (Standards of Conduct) (5
C.F.R. part 2635) which were issued by the Office of Government
Ethics (OGE) and became effective on February 3, 1993, but
similar concepts have applied since at least 1965. The current
Standards of Conduct regulation was promulgated after an
extensive rulemaking process, which included consultation with
the Department of dJustice and the Office of Personnel
Management, publication of a proposed rule at 56 Fed. Reg.
33778 on July 23, 1991, public and Governmentwide comments,
and publication of a final rule at 57 Fed. Reg. 35006 on August 7,
1992,

This regulation is based on Executive Order 12674 of
April 12, 1989, which established 14 fundamental principles of
ethical conduct, and required that OGE implement those
principles by regulation. The Executive order directed that all
employees in the executive branch shall respect and adhere to
those fundamental principles, to ensure that every citizen can
have complete confidence in the integrity of the Federal
Government. Those principles include the precepts that
employees shall not use public office for private gain, and that
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employees shall endeavor to avoid any actions creating the
appearance that they are violating the law or ethical standards.

Similarly, the predecessor order, Executive Order 11222 of
May 8, 1965, directed employees to avoid, among other things,
any action which might result in or create the appearance of
using public office for private gain, or of adversely affecting the
confidence of the public in the integrity of Government.
The 1965 Executive order was implemented with regulations on
employee responsibilities and conduct, published by the Office of
Personnel Management in 1966, at what was then 5 C.F.R. part
735, and section 735.201a thereof reiterated the precepts noted
in the 1965 Executive order.

APPLICATION OF THE RULES GENERALLY

As the language of both Executive orders suggests, issues
involving use of public office cannot always be resolved by the
application of precise rules that define for each set of
circumstances exactly what steps an employee should take to
avoid creating an appearance of misusing official title or position.
Rather, the regulation establishes standards, followed by
1llustrative examples, and encourages employees to seek further
advice from their agency ethics officials, as outlined at 5 C.F.R.
§ 2635.107.

Although the critical comments from outside the executive
branch which you enclosed with your letter suggest that the
Standards of Conduct rules should more precisely guide an
employee as to exactly what steps to take in avoiding violations,
we often hear the opposite criticism that the rules are already too
detailed and voluminous. We believe that the rules strike a
proper balance between detail and flexibility, so that the basic
ethics principles can be applied to specific facts. Trusting
employees to use common sense and to seek advice in applying
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general principles to individual circumstances is also consistent
with current tenets of Government reinvention initiatives.

In addition to the responsibility of employees to seek advice,
agency ethics officials have a duty, under 5 C.F.R. § 2635.106(b)
and subpart B of 5 C.F.R. part 2638, to initiate timely counseling
and guidance when they perceive a possible misunderstanding or
misapplication of the rules, which was apparently the basis for
[the Alternate Designated Agency Ethics Official’s] advisory
message, and to initiate any appropriate corrective action.
Indeed, [the Alternate Designated Agency Ethics Official] might
have been derelict in his duties, had he failed to offer the advice
that he gave.

APPLICATION OF THE STANDARDS TO OUTSIDE WRITING

The Standards of Conduct provide helpful guidance at
5 C.F.R. § 2635.807(b) on use of official position and title in
connection with outside writing, which is quoted in your letter
and in [the Alternate Designated Agency Ethics Official’s]
advisory memorandum. The pertinent text reads:

Reference to official position. An employee who is
engaged in teaching, speaking or writing as outside
employment or as an outside activity shall not use or
permit the use of his official title or position to identify
him in connection with his teaching, speaking or writing
activity or to promote any book, seminar, course,
program or similar undertaking, except that:

(1) An employee may include or permit the inclusion of
his title or position as one of several biographical details
when such information is given to identify him in
connection with his teaching, speaking or writing,
provided that his title or position is given no more
prominence than other significant biographical details;

24 OGE -97x 4



Office of Government Ethics (97 x 4)

(2) An employee may use, or permit the use of, his title or
position in connection with an article published in a
scientific or professional journal, provided that the title
or position is accompanied by a reasonably prominent
disclaimer satisfactory to the agency stating that the
views expressed in the article do not necessarily
represent the views of the agency or the United States.

Following this text is a note which apprises employees that
some agencies may have policies requiring advance agency
review of articles and other writings, to determine whether they
contain an appropriate disclaimer and otherwise comply with the
Standards of Conduct, such as avoiding disclosure of nonpublic
information. Following that note are three examples of teaching,
speaking and writing that illustrate how to avoid misuse of
official title and position by including appropriate additional
biographical data or a disclaimer acceptable to the agency. These
details in the regulation clearly put employees on notice that
they must be cautious in using or permitting the use of their
official title and position, that use of a disclaimer in connection
with an article in a scientific or professional journal must be
satisfactory to their agency, and that they should weigh carefully
how their title and position are used as part of a biographical
summary.

Closely related is the standard on use of public office for
private gain, at 5 C.F.R. § 2635.702(b), which directs that an
employee “shall not use or permit the use of his Government
position or title . . . in a manner that could reasonably be
construed to imply that his agency or the Government sanctions
or endorses his personal activities or those of another.” That
section also notes that reference to one’s official title or position
when writing in a personal capacity is appropriate only as
permitted by 5 C.F.R. § 2635.807(b).
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These principles are based not only on Executive
Order 12674, as noted above, but also on advisory opinions
issued by the Office of Legal Counsel (OLC) at the Department
of Justice and by OGE, interpreting the regulations on employee
responsibilities and conduct which the current Standards of
Conduct replaced. Further assistance in interpreting the
Standards of Conduct restrictions on use of official title and
position can be found in the regulatory preambles that OGE
published in 1991 and 1992 in the Federal Register, along with
the proposed and final rules.

For example, the preamble at 56 Fed. Reg. 33791 (July 23,
1991) specifies that the restrictions apply to outside writing,
regardless of whether an employee will receive direct
compensation, because there is at least an appearance
[otherwise] that official title or position is being used for private
gain by enhancing the employee’s opportunities or furthering the
interests of the publisher, and because it may inappropriately
suggest Federal endorsement of the activity. Likewise, the
preamble at 57 Fed. Reg. 35039-35040 (August 7, 1992) discusses
how the final rule resolved some of the comments received on the
proposed rule. Instead of the original proposal that a disclaimer
must appear on the same page as the employee’s position or title,
the final rule allows disclaimers that are “reasonably prominent.”
Further, it underscores that “an employee does have the
responsibility to take steps to ensure that his or her title and
position are not misused by others....”
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ANALYSIS OF [THE ALTERNATE DESIGNATED AGENCY ETHICS
OFFICIAL’S] ADVICE

We believe that the advice by [the Alternate Designated
Agency Ethics Official] was appropriate, under the
circumstances. It captured the intent and purpose of the rules as
they apply to use or permitting use of an employee’s official title
and position in connection with outside writing.

Specifically, [the Alternate Designated Agency Ethics
Official] was reasonable in concluding that the newspaper
editorial appeared to give more prominence to [the agency
employee’s] official title and position than to the other
biographical details. Such references should merely be
incidental to a more complete background about the author. In
this case, [the employee’s agency] position was the first detail
provided, with only one, or possibly two, additional items. The
possibility that a misimpression might be created was of
particular concern because, as [the Alternate Designated Agency
Ethics Official] noted, the article discussed agency programs and
policies, and could, therefore, more likely imply that the views
expressed in the article were official. [The Alternate Designated
Agency Ethics Official] was also not incorrect when he opined
that the disclaimer in the journal article could have been more
“reasonably prominent,” rather than in print that was
substantially smaller than [the employee’s] biographical
information. Under the regulation, disclaimers must ultimately
be satisfactory to the employee’s agency, and [the Alternate
Designated Agency Ethics Official’s] concern was not unfounded.

We do not agree with the outside comments suggesting that
the Standards of Conduct should be applied more permissively
to [the employee] because his views have special merit or may be
critical of [agency] policies, nor do we agree that enforcement of
the Standards of Conduct might restrict his freedom of speech.
The regulation seeks only to prevent misuse of official title and
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position, not to impinge on the fundamental right of free speech
(see preamble to the final rule, at 57 Fed. Reg. 35040 of August 7,
1992). Moreover, the [Alternate Designated Agency Ethics
Official’s] advice applying the rules to this particular situation
has not punished [the employee] or in any way limited his
freedom to speak and write as he chooses. Instead, it seems to
have been merely cautionary and informative.

Likewise, we do not accept the suggestion that [the Alternate
Designated Agency Ethics Official’s] advice has tarnished [the
employee’s] personal or professional reputation. It was
appropriate advice, not only for [the employee], but also for the
official at [the agency] to whom it was directed, as useful
guidance for future similar situations. This Office expects that,
pursuant to subpart B of 5 C.F.R. part 2638, ethics officials will
carry out their proper functions of providing ethics advice,
counseling and training to help prevent future ethics violations.

I hope this information will prove useful to you. Please let us
know if we can offer additional guidance in this matter.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director
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